Prognozės: 2023-aisiais penktadalis pasaulio gyventojų naudosis 5G

 2018-07-03 

Prognozės: 2023-aisiais penktadalis pasaulio gyventojų naudosis 5G

Pirmieji 5G ryšio komerciniai tinklai pradės veikti jau šių metų pabaigoje, o iki 2023-ųjų maždaug 20 proc. planetos gyventojų galės naudotis šia technologija. Tokios prognozės pateikiamos naujausioje kompanijos Ericsson ataskaitoje.

5G – tai vis artimesnė ateitis, transformuosianti verslo pramonę ir pakeisianti žmonių kasdienybę. Internetas bus dar greitesnis, užtikrins trumpesnį atsako laiką ir veiks patikimiau, todėl tinkle leis veikti daug didesniam skaičiui prietaisų – ne tik telefonų, bet ir daiktų interneto įrenginių“, – sakė Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius. 

5G technologijos vystymąsi paspartino praėjusiųjų metų pabaigoje tarptautinės organizacijos 3GPP patvirtintas pirmasis standartas, leidęs gamintojams pradėti kurti 5G įrenginius ir išbandyti įvairias šios technologijos pritaikymo sritis. 

Visišką 5G technologijos standartizavimą ketinama užbaigti dar šiais metais, todėl jų pabaigoje prognozuojama, kad pasirodys ir pirmieji komerciniai 5G tinklai. 

Lietuvoje aktyvi 5G plėtra prasidės tuomet, kai šiai technologijai vystyti bus paskirtos naujos dažnių juostos. Ypač svarbios 700 MHz ir 3500 MHz dažnių juostos, leidžiančiosdar kokybiškiau naudotis 5G technologija pastatų ir automobilių viduje bei atokiose teritorijose.

Kartu su tinklais, ruošiami ir 5G įrenginiai. Ataskaitoje spėjama, kad pirmieji turėtų pasirodyti dar šių metų pabaigoje. Tuo tarpu išmanieji telefonai, palaikantys 5G ryšį, vartotojams turėtų būti pristatyti pirmoje 2019-ųjų pusėje.

Tiesa, taip greitai 5G išbandyti galės ne visi. Kaip ir ankstesnės mobiliosios prieigos technologijos, tikimasi, kad 5G komerciškai pirmiausia bus pradėtas naudoti tankiose miesto vietovėse, kuriose bus tinkamai ištobulinti mobilusis plačiajuostis ir fiksuotas belaidis ryšys.

5G ryšio technologiją nuo šių metų pabaigos iki 2019-ųjų vidurio savo vartotojams pristatysiantys skelbėsi tik keturi didžiausi JAV operatoriai. Remiantis ataskaita, kitos šalys, kuriose labiausiai tikėtinas ankstyvas plačiai paplitęs 5G veikimas, yra Pietų Korėja, Japonija ir Kinija. Kitur naujosios kartos ryšys kurį laiką bus naudojamas ne visuotinai, bet iškirtinai gamybos, sveikatos priežiūros ir viešojo transporto sektoriuose.

Tuo tarpu pasauliniu mastu 5G technologijos diegimo, remiantis prognozėmis, galima tikėtis nuo 2020-ųjų. Ataskaitoje taip pat teigiama, kad jau iki 2023 m. maždaug penktadalis pasaulio gyventojų turės prieigą prie 5G ryšio technologijos. 

Spėjama, kad po 5 metų JAV 5G ryšiu naudosis maždaug 50 proc. visų mobiliojo ryšio abonementų, Šiaurės Rytų Azijoje – 34 proc., o Vakarų Europoje – 21 proc. 

Šaltinis: https://www.ericsson.com/en/mobility-report/reports/june-2018